Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

יוצקים משמעות

ספר חדש מעניק לטיפוגרפיה עומק היסטורי, טכני ותרבותי. לפונטפילים, אבל לא רק

ספרי טיפוגרפיה הם מקור נהדר למצוא השראה גם אם אינכם עוסקים ישירות בפונטים, אך מעטים הם הספרים שמצליחים לספק גם מבוא ראוי לנושא. דוגמה מובהקת לספר כזה הוא The Elements of Typographic Style מאת רוברט ברינגהרסט, שמאז יצא לאור ב-1992 הוא בגדר קריאת חובה לכל מי שמתעניין בטיפוגרפיה, בעיקר בשל היותו טכני ופואטי כאחד.
ספר חדש שיצא בהוצאת Taschen מנסה לספק מבוא מסוג אחר לטיפוגרפיה, מקיף ומפורט יותר: Letter Fountain – כרך עב כרס, שבניגוד לספר התמציתי והמדויק של ברינגהרסט, מנסה להיות אנציקלופדי ומקסימלי ככל האפשר. הספר מתייחס לכל נושא שאפשר לחשוב עליו בהקשר טיפוגרפי: מסקירה היסטורית וטכנית המלווה בפירוט אנטומי של אותיות ובתיאור תהליכי עבודה מהעולם הפיזי הישן והדיגיטלי החדש, ועד לדוגמאות לפונטים קלאסיים, רקע היסטורי, מילון מונחים, אינדקס יוצרים וחברות, וכו'.

בין 640 עמודי הספר בולט במיוחד טיימליין משובח, הסוקר תקופות שונות בראי אותיות הדפוס לצד התפתחויות מקבילות בעולם האמנות, ותורם להבנת עומק ההיסטוריה הטיפוגרפית

הספר הופק בסטנדרטים גבוהים ומרגיש נעים למרות גודלו המגושם, והוא אף מגיע עם סרגל מידות טיפוגרפיות שימושי.
ספר נוסף שמאפשר ללמוד על פונטים בהקשר עכשווי הוא Type Navigator בהוצאת Gestalten, המאגד מבחר עשיר של פונטים מאת חברות פונטים (foundries) עצמאיות.
בשוק הפונטים נמצאת מחתרת מרשימה של יוצרים שבחרו לעסוק בתחום באופן עצמאי, ולא להצטרף לחברות גדולות. מבחר הפונטים מוצג בפשטות, לצד תיאור יוצריהם ודוגמאות שימוש. חלק מהמשתתפים בספר הם יוצרים ותיקים ששווה להכיר, כמו Jean Francois Porchez, שעיצב פונטים עבור המטרו של פריז, ג'ונתן ברנברוק הבריטי וסטודיו Underware המגניב מהולנד. בין המשתתפים הפחות מוכרים נציין לטובה את Colophon הבריטיים, Klim הניו-זילנדי ו-Optimo השוויצריים. הספר מלווה בדיסק ובו פונטים חינמיים המופיעים בספר.

ספר פונטים מכיוון פחות צפוי מגיע מנוקיה, שהחליטה לרענן את פונט המותג בעזרת חברת Dalton Maag. את הפרויקט סיכמו בספר הכולל גם השראות מרחובות הלסינקי ועובדות כלליות הנוגעות לעיצוב פונטים

הספר, הקרוי "עשרים ושישה תווים", מחולק ל-26 פרקים, שכל אחד מהם נפתח באות אחרת. נחמד שכללו בספר את המדריך המתלווה לפונט החדש ומדגים שימוש נכון, ובכלל מהווה מדריך כללי טוב לטיפוגרפיה. האתגר העיקרי בפרויקט הפונט של נוקיה הוא הוורסטיליות הגבוהה שהוא נדרש לה – מהופעה על אריזות המוצרים ועד מסכי הטלפונים ולוחות המקשים שלהם. על הפונט לתפקד באופן מיטבי בכל אפליקציה, ועדיין להיבדל מאלפי פונטים אחרים. הספר מדגים זאת בצורה לא ליניארית, ואף שלעתים נראה שיש סטיות מיותרות מהנושא (כמו למשל פרק הוויז'ואלז התמוה), הוא מצייר תמונה מפורטת של פרויקט עיצוב מורכב ביותר.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3